Rechterhand van Erdogan geeft in Beringen sneer naar SP.A: 'Onze stemmen zullen niet meer voor u zijn'

Knack.be – 08/09

Het Turkse parlementslid Metin Külünk lichtte in Beringen de toestand na de mislukte couppoging in Turkije toe. Hij haalde bij het begin van zijn toespraak uit naar de SP.A. "Volgend jaar zijn er verkiezingen en dan zullen jullie, de socialisten, het wel merken".

Met bijna een uur vertraging kwam Metin Külünk die onder meer omschreven is als de 'grote broer' van de Belgische Turken in de Limburgse gemeente aan, waar hij hartelijk werd onthaald. De opkomst voor zijn voordracht lag lager dan verwacht. Een kleine vijfhonderd, vooral Turkse gezinnen, waren afgezakt naar de zaal. Aanhangers van de ideeën van Gülen waren niet welkom.

Külünk sprak op uitnodiging van de Europese Unie van Turkse Democraten (UETD), een organisatie die dicht bij de AKP van de Turkse president Erdogan staat. Opvallend, meldde journaliste Ayfer Erkul van ter plekke aan Knack.be, was Külünks tussenkomst over de SP.A, die onlangs Ahmet Koç uit de partij heeft gezet. Koç was in de zaal aanwezig. Külünk: "Volgend jaar zijn er verkiezingen en dan zullen jullie, de socialisten, het wel merken. Dan zullen wij zeggen: tot vandaag hebben wij u geholpen de verkiezingen hier te winnen. En jullie hebben dan in ruil deze beweging (Gülen, red) gesteund. Daarom zullen onze stemmen niet meer voor u zijn."

Külünk sprak België rechtstreeks aan over de Gülen-beweging, die door Turkije als terreurorganisatie werd gebrandmerkt en gebruikte termen als 'landverraders'. "Ook uw toekomst zal deze terreurbeweging in gevaar gevaar brengen. Doe geen zaken met hen, laat u niet in met hen, jullie zullen enkel verliezen."

Hij reageerde reageerde bijzonder verontwaardigd op de reactie van Europa op de mislukte couppoging. "Wat zou Europa gedaan hebben om de veiligheid te garanderen als hier een couppoging was geweest? Ik vraag u: heeft het belang welk gezicht terreur heeft? Terreur is terreur, of dat nu in Parijs, Brussel of Turkije is. Maar moeten deze Fetöcular (de Turkse benaming voor Gülenisten, van FETÖ, Fetullah Terror Örgütü, red.) hier ook eerst een aanslag plegen voor ze als terrorist worden beschouwd? "

Applaus voor de pers

De bijeenkomst in de Beringse trouwzaal was in een feestelijke sfeer begonnen, vertelde journaliste Ayfer Erkul voor het begin van de toespraak. Het Turkse én het Belgische volkslied werden afgespeeld. Er was zelfs speciaal applaus voor de opgedaagde Belgische pers. 'Er weerklonk luide, nationalistische muziek', aldus Erkul, 'een recent lied waarin er gealludeerd wordt op de couppoging.

Er wordt ook verwezen naar Erdogan als de baskomutan, de hoofdcommandant. Het begrip "landverrader", vatan haini, komt er meer dan eens in voor.' 'Metin Külünk wordt aangekondigd als de man die tijdens die nacht van de couppoging in Istanbul zonder vrees de straat op trok en president Erdogan tegemoet ging. Bij zijn aankomst wandelt hij de zaal rond om iedereen persoonlijk een hand te geven. Overal wordt gezwaaid met Turkse vlaggen. Mannen en vrouwen zijn op hun best gekleed en veel mensen dragen de kleuren van de Turkse vlag - rood en wit - die trouwens over verschillende stoelleuningen gedrapeerd is.'

Basir Hamarat, de organisator van het gebeuren en voorzitter van de Union of European Turkish Democrats, lacht hard op de vraag of Külünk zijn speech zal wijzigen omdat er zoveel Belgische pers is opgedaagd. Dat is niet de gewoonte bij bijeenkosten waar Külünk komt spreken. "Metin abi (abi betekent 'grote broer', nvdr) zal zich nooit of te nimmer iets aantrekken van wat dan ook."

Ook Ahmet Koç, ex-SP.A-schepen van Beringen, is aanwezig. 'Hij is vaak te zien op bijeenkomsten van Külünk als die in België is', aldus Erkul. Zitten ook in de zaal: de Turkse consul en Veysel Filiz, woordvoerder van de Turkse ambassade in Brussel, die in opspraak kwam omdat hij giftige anti-Gülen-mails verspreidde.

(AE/NSK/RR)

http://www.knack.be/nieuws/belgie/rechterhand-van-erdogan-geeft-in-beringen-sneer-naar-sp-a-onze-stemmen-zullen-niet-meer-voor-u-zijn/article-normal-750149.html