Turkse oud-minister op campagne in Brussel

Telegraaf.nl - 08/03

BRUSSEL - De Turkse oud-minister van Energie Taner Yildiz probeert woensdagavond in Brussel Belgische Turken ervan te overtuigen volgende maand voor een Turkse grondwetswijziging te stemmen. Onder meer Nederland en Duitsland pogen dergelijke campagnes te ontmoedigen. In Duitsland werd deze week op het laatste moment een toespraak van Yildiz afgelast door de gemeente waar hij wilde spreken.

De oud-bewindsman van president Erdogans AK-partij houdt woensdagavond een toespraak in de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node, op uitnodiging van de Unie voor Europese Turkse Democraten (UETD).

Burgemeester Emir Kir liet aan Brusselse media weten dat er geen toestemming is gevraagd. „Maar dat hoeft niet, want het gaat om een privé-initiatief.” De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zei maandag dat het aan gemeenten is om dergelijke bijeenkomsten toe te staan of te verbieden na een veiligheidsanalyse.

’Grote verkiezingsshow’

Overigens plannen aanhangers van Erdogan een grote ’verkiezingsshow’ met Turkse politici. Mogelijk wordt die eind maart in een grote hal in Gent georganiseerd. De UETD, die is gelinkt aan de AK-partij, is bezig een zaal te vinden die groot genoeg is. In 2015 kwamen 15.000 mensen af op een toespraak van Erdogan in Hasselt. Niet uitgesloten is dat Erdogan nu weer komt. De Turkse president wil via het referendum meer macht krijgen door een presidentieel systeem in te voeren.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/27757821/__Yildiz_op_campagne_in_Brussel__.html