Uit de collectie van de Fototeek van de Oriëntaalse Bibliotheek van de Sint-Jozef Universiteit van Beiroet

bron: website Boghossian FoundationOp zaterdag 24 april 1915 worden in Constantinopel, hoofdstad van het Ottomaanse Rijk, zevenhonderd Armeense notabelen en intellectuelen gearresteerd en vermoord op bevel van de jonge Turkse regering. Deze datum is het begin van een uitgebreid deportatieprogramma en de uitroeiing van een volk dat sinds eeuwen samen met andere bevolkingsgroepen geïntegreerd was in het Ottomaanse rijk.

De eerste genocide van de XX° eeuw zal het leven kosten aan bijna een miljoen driehonderdduizend Armeniërs en zal duizenden vluchtelingen en wezen verspreid achterlaten in Europa en het Nabije Oosten. Er zijn weinig beelden gekend van de verschrikkingen van die moordpartijen. Maar vanaf 1881 werden foto’s van ruïnes, van gedeporteerden of van wezen in de vluchtelingenkampen van Alep of van Beiroet door jezuïeten, die als missionaris in dat deel van de wereld werkzaam waren, verzameld of werden de foto’s door henzelf genomen. Sommigen van die jezuïeten, zoals Antoine Poidebard (1878-1955) en Guillaume de Jerphanion (1877-1948), bleken talentvolle fotografen te zijn. Wanneer enkele van die foto’s sporadisch gereproduceerd zijn, is het voor het merendeel van de negatieven waaruit deze tentoonstelling Les Arméniens. Images d’un destin is samengesteld, de eerste keer dat zij de collectie van de Oriëntaalse Bibliotheek van de Sint-Jozef Universiteit van Beiroet verlaten. De fototeek van deze universiteit is van een opmerkelijke historische rijkdom.

Deze tentoonstelling bestaat uit bijna honderd foto’s, gedeeltelijk originele afdrukken en deels recente afdrukken van de glasnegatieven gerealiseerd in het labo van het Musée de La Photographie in Charleroi.

Wanneer de tentoonstelling Les Arméniens. Images d’un destin spijtig genoeg weerklinkt als een afgrijselijke echo van de actualiteit in het Nabije Oosten, heeft zij niet de bedoeling te getuigen van de tragedie zelf van de moordpartij op de Armeniërs, maar wel van haar gevolgen. Zij laat bovendien toe dat volk een gezicht te geven, hun levensomstandigheden van voor 1915 te ontdekken en hun pogingen tot wederopbouw tijdens hun ballingschap, in de kampen of de scholen.

Deze tentoonstelling is de vrucht van een samenwerking tussen de Fototeek van de Oriëntaalse Bibliotheek van de Sint-Jozef Universiteit van Beiroet, de stichting Boghossian en het Musée de la Photographie te Charleroi in het kader van het mecenaat van de stichting Boghossian gewijd aan de uitbouw van die fototeek met als doel de bescherming van de fotocollectie van de Oriëntaalse Bibliotheek volgens de adviezen van het Musée de la Photographie.


Deze tentoonstelling wordt in het Musée de la Photographie de Charleroi van 13 december 2014 tot 17 mei 2015 getoond

Het museum is toegankelijk van dinsdag tot zondag, van 10 tot 18 u.(gesloten op maandag, 25 december en 1 januari)

11, av. Paul Pastur  (GPS : Place des Essarts)
B-6032 Charleroi (Mont-sur-Marchienne).

Tel. 32 (0)71 43.58.10
Fax 32 (0)71 36.46.45

www.museephoto.be