RADIO VATIKAAN 13/03/2015
Het is verbijsterend vast te stellen dat vandaag nog mensen niet in staat zijn om in volle objectiviteit te kunnen spreken over de uitroeiing van de Armeniërs die honderd jaar geleden plaatsvonden in Turkije. Het is een van de naaste medewerkers van de Paus Franciscus die deze uitspraak daoet, vorige donderdag in Rome. Kardinaal Leonardo Sandri si prefect van de Congregatie van Oosterse Kerken en uitte deze worden tijdens een samenkomst in Rome en naar aanleiding van een zevendelig boek over de Armeense massamoorden. Het boek is van de hand van een Belgische Jezuïet, EH Georges Ruyssen.


Dit boek bevat documenten en archieven uit Vatikaanstad. Er wordt duidelijk gemaakt dat Paus Benedictus XV probeerde de hand van de beulen tegen te houden en hulp te brengen aan de slachtoffers. Dermeniërs noemen deze feiten « Metz Yeghérn », m.a.w.het Grote Kwaad : Kardinaal Sandri herinnerde er aan dat anderhalf miljoen mensen werden vermoord. toen hij het had over de Armeense martelaren, maar ook Chaldeërs  en ook Assyriërs die slachtoffer waren van de barbaarse en gruwelijke moordpartijen.

Benedictus XV bracht dit moedig aan het licht. Hij wilde het geweten van de grootmachten wekken. Maar de meesten bleven stilzwijgend toekijken. Zonder echter Turkije te vernoemen, noch enig ander land, heeft kardinaal Sandri betreurt dat ook vandaag de stilte heerst  terwij het een onontkoombare plicht is deze stilte te verbreken  indien recht en verzoening verwacht worden.

Op 12 april zal Paus Franciscus een eucharistie voorzitten met de Armeense gelovigen. 'Misbruiken in de naam van God om geweld rechtvaardigen tegen onschuldigen zegt de prefect van de Congregatie van de Oosterse kerken, die de woorden van de Paus te Auschwitz herhaalde, zijn niet te dulden.  Het is in het licht van de waarheid dat men zich moet voorbereiden. Op dit uur lijden de volgelingen van Christus in het midden-oosten onder zware beproevingen. Zij leven in angst voor geweld. Hij verwees ook naar het cynisme van zij die God niet kennen en spotten met de gelovigen. Het is nodig te bidden opdat de mensen zouden begrijpen dat geweld alleen maar  geweld genereert in een spiraal van verwoesting die alleen maar verliezers achterlaat.De  voornoemde Congrégatie werd nota bene opgericht in 1917 door Benedictus XV, dezelfde Paus die twee jaar eerder tevergeefs was tussengekomen bij de osmaanse regering om de deportaties en moorden te voorkomen voor het Armeense volk.