de redactie.be zo 31/05/2015 Belga


De Waalse minister-president Paul Magnette (PS) pleit voor een "echt debat" in het federale parlement over de erkenning door België van de Armeense genocide in 1915. De kwestie beroert sinds enkele dagen vooral de Franstalige politiek en media, na de uitsluiting door CDH van Brussels Parlementslid Mahinur Özdemir omdat ze de Armeense genocide weigerde te erkennen.

Bij de PS is Kamerlid en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir omstreden omdat hij in verleden verklaarde dat er geen sprake was van genocide door de Turken in Armenië. Hij bleef ook weg op de herdenking van de 100e verjaardag van de genocide in de Kamer.

In de toekomst zal Kir zich aan de partijdiscipline moeten houden, zei Magnette in "L'Invité" op de Franstalige cozender RTL-TVi. "Hij zal de resoluties hierover mee ondertekenen en stemmen."

"De Armeense genocide moet erkend worden", verwees Magnette naar het partijstandpunt. Hij benadrukt dat dat de PS aan de basis lag van een resolutie in 1998 die de Armeense genocide erkent en de Turkse regering vraagt hetzelfde te doen.

Hij heeft het ook over druk op politici vanuit het buitenland. "Er is iets choquerend in het feit dat men de verkozenen van buitenlandse afkomst zo onder druk zet. Het gaat om Belgische verkozenen die de Belgische burgers vertegenwoordigen en verdedigen ongeacht hun afkomst."


Heisa duurt al enkele dagen

Magnette laakt overigens ook de inmenging van buitenlandse partijen, verwijzend naar de open brief van de Brusselse afdeling van de AKP-partij van Erdogan naar aanleiding van het ontslag van Özdemir.

In een reportage van de Franstalige commerciële zender RTL-TVi was donderdag te zien hoe Özdemir, een vrouw met Turkse roots, tot tweemaal toe - eerst in het Brussels parlement, nadien in het gemeentehuis van Schaarbeek - de camera's ontvluchtte om geen vragen over de Armeense genocide te moeten beantwoorden. Ze moest daarom voor de deontologische commissie van haar partij verschijnen en werd uit de partij gezet.

De Brusselse AKP vindt dat een aanslag op de vrije meningsuiting. "In Turkije zijn de mening over de gebeurtenissen van 1915 vrij. De AKP vindt dat alle burgers, vooral parlementsleden en politici, zich vrij moeten kunnen uitlaten over deze historische zaken", staat onder meer in de brief.