04-10-15,  Bron: Belga,  De Morgen

Ongeveer 3.000 mensen zijn deze namiddag samengekomen op het Stefaniaplein in Brussel om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan te verwelkomen. Dinsdag zal hij mee de tentoonstelling Europalia Turkije openen en er staat een resem officiële bezoeken op de agenda. Organisaties van onder meer de Turkse minderheden protesteren tegen zijn komst.

Het waren vooral Belgische Turken die Erdogan opwachtten, maar ook Turken uit Duitsland en Nederland waren van de partij. Het plein was versierd met witte en rode ballonnen en roodwitte Turkse vlaggen. Het tramverkeer werd tijdelijk stilgelegd tussen het Stefaniaplein en de halte Louiza.

Turkse minderheden protesteren tegen zijn komst.

"De Belgische overheden geven een 'propagandaforum' aan een 'negationist' die de genocide op de Armeniërs en andere minderheden ontkent", klinkt het bij verschillende christelijke minderheden zoals de Armeense, Assyrische, Syrisch-Aramese en Grieks-Pontische, maar ook bij het Coördinatiecomité van de Joodse Organisaties van België (CCOJB). Europalia Turkije zal een "valse lezing van de geschiedenis" zijn en de "honderdjarige herdenkingsverjaardag van de genocide maskeren", vrezen ze. Daarbij wijzen ze erop dat de Belgische premier Charles Michel enkele maanden geleden in de Kamer het Armeense bloedbad als een genocide bestempelde.
Kiescampagne


Morgen wordt Erdogan ontvangen door koning Filip zowel in Laken als op het koninklijk paleis. Ook het federaal parlement zal Erdogan ontvangen, net als buitenlandminister Didier Reynders. Hij heeft verder ook een ontmoeting met de voorzitters van de Europese instellingen over de vluchtelingencrisis. Europalia wordt dinsdag officieel geopend.

Erdogan zit na het echec van de vorige parlementsverkiezingen - zijn moslimconservatieve partij AKP verloor de absolute meerderheid en er kwam geen coalitie - opnieuw in volle kiescampagne. Sindsdien verhardde de toon en laaide het conflict met de Koerdische minderheid op, met wederzijds geweld. Daarom wijzen de ondertekenaars van de oproep er ook op dat Europalia Turkije twintig jaar geleden geannuleerd werd "na de bloedige repressie van de Koerdische bevolking".
    
Volgens Le Soir krijgt Erdogan overigens geen ontvangst op het Brusselse stadhuis omdat er onenigheid zou zijn over zijn bezoek. Ook zou de stad geweigerd hebben om de evenementenhal Paleis 12 vrij te geven voor een politieke meeting waarop Erdogan zou speechen. In mei, in de aanloop naar de verkiezingen van juni, zakten 25.000 Turken nog af naar de Ethias Arena in Hasselt. Vele Turken in het buitenland gaan stemmen voor de Turkse verkiezingen.