TANER AKCAM IN BOZAR OP 29 MEI

Op vrijdag 29 mei komt de eminente Turkse intellectueel Taner Akçam naar Bozar om zijn boek 'Uitspraak in Istanbul: Het proces rond de Armeense genocide (1919-1922)' voor te stellen.  Akçam was een van de eerste Turkse academici die de Armeense genocide onderzocht.


Taner Akçam is houder van de enige leerstoel gewijd aan de Armeense genocide (Clark University). Als mensenrechtenactivist schreef hij een tiental werken en tal van artikels over dit delicate onderwerp. Inmiddels is Akçam een van de belangrijkste internationale experts inzake deze genocide.Hij wordt nu vrijdag in BOZAR geïnterviewd door Eddy Caekelberghs (journalist bij de RTBF) over zijn nieuwste boek: Judgment at Istanbul: The Armenian Genocide Trials (Uitspraak in Istanbul - Het proces rond de Armeense Genocide), met Vahakn N. Dadrian (uitgeverij Berghahn Books).Andere bekende boeken van zijn hand zijn A Shameful Act: The Armenian Genocide and the Question of Turkish Responsibility (Metropolitan Books, 2006) en The Young Turks’ Crime Against Humanity: The Armenian Genocide and Ethnic Cleansing in the Ottoman Empire, (Princeton University Press, 2012), hiervoor kreeg hij in 2013 de Middle East Studies Association’s Hourani Book Prize.

In de jaren 70 was Akçam, student geschiedenis en sociologie, actief in prodemocratische linkse studentengroepen. Als hoofdredacteur van een magazine werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 jaar. Na een jaar kon hij ontsnappen en vluchtte hij naar Duitsland.

Na het behalen van zijn doctoraat aan de Universiteit van Hannover trok Akçam naar de Verenigde Staten waar hij werkte aan de universiteit van Michigan en Minnesota. Momenteel heeft hij een leerstoel aan Clark University.

Akçam startte een rechtzaak tegen Turkije aan het Europese hof voor mensenrechten omdat hij vervolging onder Artikel 301 vreesde (het beledigen van "het Turks zijn"). In oktober 2011 oordeelde het hof in zijn voordeel zodat het mogelijk werd om de term genocide te gebruiken zonder wettelijke gevolgen.

Akçam was het slachtoffer van doodsbedreigingen en intimidatie door Turkse ultranationalisten

Hay Directory

Beta release... ..quelques petits bugs à gauche à droite,.. ...mais on s'applique...

metiers

Calendrier

19 Jun
The wind of the mountains Par Ladaniva
Date 19.06.2021 19:30