ARMEENSE KRUISSTEEN KLEURT MECHELSE VESTEN

19/04/2015 om 17:12 door LDN BRON gva mechelen
Mechelen - Enkele honderden Mechelse Armeniërs hebben met hun kinderen zondagnamiddag de inhuldiging bijgewoond van een Kruissteen ter nagedachtenis aan de Armeense genocide van 100 jaar geleden.Op de groene middenberm van de Schuttersvest, ter hoogte van de Albert Geudensstraat, werd in aanwezigheid van Tatoul Markarian, Armeense ambassadeur in Brussel, burgemeester Bart Somers (Open Vld) en schepenen Marc Hendrickx (N-VA), Koen Anciaux (Open Vld) en Marina De Bie (Groen), een serene plechtigheid gehouden.
 
Burgemeester Somers herinnerde kort aan de volkerenmoord en het verdriet dat er bij vele Armeniërs nog altijd heerst. “De Schuttersvest herinnert ook aan de vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog met hier wat verder een standbeeld van een moeder en kind. Bovendien is de Armeense gemeenschap de derde grootste in deze stad van verzoening”, aldus Somers.
 
Ook voor schepen van Diversiteit, Marc Hendrickx, mag dit standbeeld er gerust staan. “We hebben met de Armeense Mechelaars een goede verstandhouding. Deze mensen zijn al vijftig jaar ingeworteld in onze Mechelse diversiteit. Deze Kruissteen is voor hen een symbool van wat er honderd jaar geleden is gebeurd”, weet Hendrickx.
 
“Een zeer groot gebeuren voor onze gemeenschap. Een hele eer voor ons”, vindt Erik Enokian, voorzitter van de vzw Ani (Mechelse Armeense vereniging). “De steen zelf is gemaakt in Armenië. Het is een speciale rode steen die nooit kapot zal gaan. We heeft ons zo’n 7.000 euro gekost.”
 
Na de toespraken werden bloemen neergelegd en konden de aanwezigen kaarsjes aansteken bij de steen. De plechtigheid werd afgerond met een optreden van een Armeense dansgroep.