ARMEENSE BELGEN HERDENKEN GENOCIDE ZONDER WROK

2/04/15 - 18u19 HLN.be
1,5 miljoen doden Honderd jaar na datum herdenken de Armeniërs in België de volkenmoord waarbij anderhalf miljoen van hun landgenoten het leven lieten. Hoewel Turkije de moordpartijen nog steeds niet erkent, laat de gemeenschap zich naar eigen zeggen niet verleiden tot vijandigheid en wil ze haar energie en levenslust in de verf zetten met een brede waaier events.


"De kinderen van slachtoffers blijven slachtoffers, maar de kinderen van daders zijn geen daders", stelt Grégoire Jakhian, voorzitter van de algemene raad van de vertegenwoordigers van de Armeense gemeenschap in België. Het programma voor de herdenking moet bijdragen tot een constructieve culturele dialoog. Toch steekt het bij de organisatoren dat in ons land net dit jaar het evenement "Europalia Turkije" doorgaat. "We zullen niet protesteren, maar bieden, eveneens met de steun van Europalia, parallel een programma culturele activiteiten aan."

Culturele activiteiten
Enkele hoogtepunten uit het voorjaarsprogramma zijn de reizende tentoonstelling "De Genocide van de Armeniërs", het concert "With You Armenia" op 26 april in de Bozar, met het Nationaal Orkest van België en bekende solisten als Mischa Maisky, en het concert van de Armeens-Amerikaanse rockband System of a Down in Vorst Nationaal op 16 april, dat in minder dan zeven minuten was uitverkocht. Tot 17 mei loopt in het fotomuseum van Charleroi de tentoonstelling "De Armeniërs. Beelden van een lotsbestemming."

In België wonen vandaag om en bij de 30.000 Armeniërs. "Het is een gemeenschap die zich harmonieus heeft geïntegreerd in het Belgisch maatschappelijk weefsel en nooit toegaf aan bekrompen communautarisme", zegt Christian Vouyr, voorzitter van het Armeens comité van België, "de uitvoerende macht" van de gemeenschap, die nauwe banden onderhoudt met de Joden en de Tutsi's.