STEEKSPEL IN IN WETSTRAAT OVER ARMEENSE GENOCIDE:

Wim Van De Velden de Standaard 02 06 2015

De federale meerderheidspartijen hebben in de Kamer op initiatief van N-VA-Kamerlid Peter De Roover een voorstel van resolutie klaar, ter herdenking van de Armeense genocide die honderd jaar geleden werd gepleegd door Turkije. De oppositie wordt uitgenodigd de resolutie mee te ondertekenen en goed te keuren.

'Ik hoop dat deze resolutie een Kamerbrede goedkeuring zal krijgen. Ik heb er vertrouwen in dat ook de Franstalige partijen ze zullen ondertekenen', aldus De Roover.

Het lijkt erop dat de meerderheid hiermee de Franstalige oppositiepartijen cdH en PS in verlegenheid wil brengen. In april ontstond al heel wat commotie omdat een aantal parlementsleden van Turkse origine wegbleven bij de herdenking van de Armeense genocide in verschillende parlementen. Gisteren schaarde het voltallige partijbestuur van het cdH zich nog achter de beslissing om het Brusselse parlementslid Mahinur Özdemir (foto) uit de partij te zetten omdat ze weigerde de Armeense genocide te erkennen.

Met de resolutie van de meerderheid zijn nu alle ogen op de Parti Socialiste gericht, want ook PS-kamerlid Emir Kir, de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, bleef in april weg bij de herdenking van de Armeense genocide. Al liet MR-fractieleider Denis Ducarme gisteren weten dat het voorstel van resolutie een meerderheidsinitiatief is dat dateert van voor de commotie van de jongste dagen. Volgens de Waalse minister-president Paul Magnette (PS) zal Kir zich nu in ieder geval aan de partijdiscipline houden.