PREMIER MICHEL ERKENT ARMEENSE GENOCIDE IN NAAM VAN BELGISCHE REGERING:

hln.be 18/06/2015
ARMEENSE KWESTIE

In de plenaire zitting van de Kamer heeft premier Charles Michel (MR) zonet de Armeense genocide erkend in naam van de voltallige Belgische regering.


 'Ik ben van mening dat de tragische gebeurtenissen als genocide moeten worden bestempeld en dat is de positie van de Belgische regering' Premier Charles Michel

Michel kreeg in de Kamer vragen voorgeschoteld over het Belgische standpunt inzake de Armeense kwestie. "Het zou mooi zijn als de Belgische regering in het parlement alle duidelijkheid over haar standpunt zou verschaffen", aldus Kamerlid Peter De Roover van N-VA.Open Vld'er Patrick Dewael verklaarde alvast dat de volkerenmoord op de Armeniërs volgens zijn fractie als genocide bestempeld moet worden. "Vandaag hebben we blijkbaar nog altijd moeite om de feiten zo te omschrijven. Het was een genocide en het is belangrijk dat wij dat als land ook onomwonden zeggen."

Michel: "Ik wil duidelijk zijn"
Michel sloot zich daar in zijn antwoord bij aan: "De relaties tussen de geschiedenis en de toekomst zijn af en toe ingewikkeld. Ik wil zeer duidelijk zijn: mijn standpunt is bekend. Ik ben van mening dat de tragische gebeurtenissen als genocide moeten worden bestempeld en dat is de positie van de Belgische regering."Met de Armeense genocide wordt de periode bedoeld waarin honderd jaar geleden tussen de 1 en 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken werden gedood. Een aantal landen en instanties heeft de volkerenmoord al vroeger als genocide erkend, maar in Turkije zelf blijft het een delicate kwestie. De premier zelf nam eerder in de media de term genocide in de mond genomen.


Tevredenheid over klare standpunt
Kamerfractieleider Dewael (Open Vld) vond dat de premier geschiedenis schreef met de erkenning. "Mijn partij en ikzelf hebben geen nood aan verbloemende termen of ontwijkende antwoorden. Het was een genocide", klonk het. Ook bij De Roover weerklonk tevredenheid over het klare standpunt van de eerste minister. Hij kondigde aan dat zijn partij onmiddellijk een resolutie zal indienen zodat ook de Kamer zich kan uitspreken. De demarche situeerde De Roover in een proces om de verzoening tussen Turkije en Armenië te bewerkstelligen.Het debat over de erkenning van de Armeense genocide zorgde de voorbije weken voor beroering, vooral in het Franstalige landsgedeelte. Bij het cdH werd bijvoorbeeld Brussels parlementslid Mahinur Özdemir aan de deur gezet omdat ze bleef weigeren de genocide te erkennen.