Kalender van erediensten

BRUSSEL
 
Dienst elke zondag om 10.30uur in de Sint Maria Magdalena kerk, 1a Kindermansstraat, Elsene
 **********************************************************************************************************************
ANTWERPEN
 
Dienst elke 2e zondag van de maand 2om 15.30 uur in deSint Willibrorduskerk, Kerkstraat 89 , 2060 Antwerpen
 

******°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
 
Voor nadere inlichtingen, reservaties en aanvraag voor plechtigheden gelieve contact te nemen met: Eerwaarde Zadik AVEDIKIAN  GSM - 04 71 72 87 22 / e-mail : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. Diaken Garo Sarkavag  GSM - 04 75 31 52 92  / e-mail : Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.
Sint Maria Magdalena kerk1-A, Kindermansstraat  1050 Brussel Tel. & Fax ? 02 647 94 05
 
 Beste Broeders en Zusters
Om datum en uur vast te leggen voor doopsel, huwelijk, begrafenis,requiem, inzegeningen enz gelieve ruim op voorhand contact te nemen. Op deze manier helpt u ons tevens bij de organisatie en vermijdt u zelf ook ontgoochelingen. Voor de voorbereiding van plechtigheden, en initiëring tot sacramenten dringen we er op aan om bij inschrijving dadelijk contact te nemen en een ontmoeting te regelen met Eerwaarde  Zadik AVEDIKIAN
Dit is erg belangrijk.
Dank voor uw begrip en vriendelijke medewerking.
 

Apostolische Armeense kerk Sint-Maria-Magdalena

Rue Kindermansstraat 1a, Elsene.


Gebouwd i.o.v. Fondation pour l'Église arménienne de Belgique [Stichting voor de Armeense kerk in België] en n.o.v. Armeense arch. Haik Mardikian (1938) en ingenieur Jacques Kupélian. De kerk met postmodernistische elementen is gebaseerd op de oude Armeense kerk van het Heilig Kruis van de 10e eeuw op het eiland Akdamar, thans in Turkije. De bouwvergunning dateert van 1985. De eerste steen werd gelegd in november 1986 en de kerk werd ingewijd op 6 mei 1990 in aanwezigheid van de Catholicos van alle Armeniërs, de opperste patriarch Vasken I en Karekin II Catholicos van van Cilicië. Deze kerk is het eerste religieuze gebouw van de Armeniërs in België.

Plan

De traditionele vorm van de Armeense kerken evolueerden nauwelijks in de loop van de geschiedenis en de kerk in Brussel is hierop gebaseerd: (Grieks) kruisvormig grondplan met centrale koepel. Noordoostelijk (inkom) – zuidoostelijk (altaar) georiënteerd. De koepel rust op een achthoekige tamboer, ingeschreven in een vierkant. De rechthoekige structuur rust op vier monumentale betonnen bogen. Op de kruising van de bogen bevindt zich een kleine vijfhoekige kapel. Elke arm van het Grieks kruis is overdekt met een gebroken tongewelf.

Gevel

Bijzonder abstracte en gladde gevel. Inspringend ten opzichte van de rooilijn, zodat een klein voorplein ontstaat dat zorgt voor de nodige afstand om de geometrisch zuivere vormen nog beter te doen uitkomen. Twee bouwlagen met afwisselend witte en roze banden in Bourgondische steen. Rondboogvensters. Gevels vrijwel identiek onder topgevel met rechte aandaken. In eerste bouwlaag langwerpig venster in de hoogte met daarvoor overhoeks pilaster op 45°, die het buitenlicht filtert. Tussen deze vensters ofwel een deur, ofwel een klein venster. In Kindermansstraat hoofdingang met vrijwel vierkante deur in afzelia; bekroond met boog waarin timpaan met Armeens kruis; inscriptie in het Armeens te vertalen als ‘Ik ben het licht van de wereld'; brede rechthoekige omlijsting met lofwerk. In elk zijvlak van de achthoekige tamboer een venster. Koepel onder koperen conisch dak.

Interieur

Resoluut geïnspireerd door traditioneel model van Armeense kerken. Bijzonder sober. Blinde halfronde koepel bedekt met bladgoud op tamboer met vensters. De grote boog van de koepel rust op gemouleerde betonnen zuilen met marmerbeschildering en gemouleerd antiquiserend kapiteel. Muren bepleisterd in sienakleur. Vloer in witte en grijze marmeren tegels. Centraal verhoogd hoofdaltaar in wit marmer; benadrukt door betonnen abside, geritmeerd door kleine bogen in afwisselend wit en grijs marmer. Kleine zijkapellen met respectievelijk de doopvont (zuiden) en het orgel (westen, orgelbouwer Patrick Collon van Laeken, 1991) en een kleine trap naar het souterrain (noorden). In souterrain grote vergaderzaal, sanitair en kantoor.

Source : www.irismonument.be