CAB - 12/18/2020
De Kamer van Vertegenwoordigers heeft vandaag een resolutie goedgekeurd inzake het conflict van Nagorno-Karabach en de gevolgen ervan.
De resolutie “veroordeelt de nieuwe vijandigheden van Azerbeidzjan op 27 september 2020 » en vraagt aan de regering om een reeks maatregelen te nemen om de bevolking die getroffen werd door oorlogsgeweld bij te staan, de oorlogsmisdadigers te achtervolgen, het staakt-het vuren te vrijwaren en een vredesverdrag te onderhandelen waarbij de grenzen van Nagorno-Karabach en ook het recht van het volk op zelfbeschikking worden gerespecteerd.

Het Parlement duidt op de negatieve rol van Turkije in deze oorlog en vraagt dat dit land een einde stelt aan de inmenging  op het terrein en vraagt dat het ophoudt met “militaire interventies” en “destabiliserende tussenkomsten”.
 
Volksvertegenwoordigers van verschillende partijen hebben actief deelgenomen aan het opstellen van een tekst die omzeggens unaniem werd goedgekeurd. PTB heeft zich onthouden en was enige om dat te doen. In de plenaire vergadering waren er tussenkomsten van Michel de Maegd (MR) en André Flahaut (PS), co-auteurs van de tekst, Ellen Samyn (VB), verslaggever, Vanessa Matz (CdH) in naam van collega Georges Dallemagne, François de Smedt (DéFI), Tania De Jonge (Open VLD), Servais Verherstraten (CD&V) en Steven de Vuyst (PVDA-PTB). De andere auteurs van het voorstel van resolutie zijn Samuel Cogolati (Ecolo-Groen), Els van Hoof (CD&V), Goedele, Liekens (Open Vld), Vicky, Reynaert (sp.a) en Wouter de Vriendt (Ecolo-Groen).
 
Het ontwerp voor de resolutie van Georges Dallemagne werd op 20 oktober 2020 niet weerhouden en zijn partij heeft de resolutie van de parlementaire meerderheid gesteund. Peter de Roover (N-VA) heeft tijdens de plenaire zitting ook het woord genomen en pleitte ervoor diplomatische betrekkingen met Nagorno-Karabach aan te gaan. De tekst werd verworpen maar de erkenning van de onafhankelijkheid van het grondgebied werd door talrijke collega’s gesteund.
 
Het Comité van de Armeniërs van België verheugt zich dat het Belgische Parlement een duidelijk en constructief standpunt heeft ingenomen in dit dossier en dankt alle parlementsleden die ertoe hebben bijgedragen met volle overtuiging en inzet. De resolutie opent een uitweg voor concrete en constructieve acties in de regio.
 
Het Comité verzoekt de regering in de kortste tijd  gehoor te geven aan de aanbevelingen van het Parlement, en beklemtoont in het bijzonder de dringende behoefte aan humanitaire hulp en een Belgische aanwezigheid in de regio.
 
Het Comité van de Arméniërs van België is het executief en woordvoerder van de Armeense gemeenschappen van België . De instellingen van deze gemeenschap werden opgericht in 1922 en  bestaan uit een algemene vergadering die rechtstreeks verkozen wordt door personen die in België verblijven en van Armeense origine zijn. Het aantal Armeniërs in het land wordt geschat op ongeveer 30.000 personen. 
 
Nicolas Tavitian,
Het Comité van de Armeniërs van België
Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. 
 
0495 77 08 67