19/05/2021- Deze resolutie moet nog binnen korte tijd worden bevestigd in een plenaire vergadering. Het Comité van de Armeniërs van België is verheugd over de stemming in de Kamer van Vertegenwoordigers en is de leden erg dankbaar. Zij hopen oprecht dat de resolutie weldra door de Kamer integraal zal worden goedgekeurd .
In deze tekst wordt verklaard dat het Parlement o.a. :
“ veroordeelt in de krachtigste bewoordingen de talrijke meldingen van mishandeling van Armeense gevangenen door Azerbeidzjan, zoals die met name zijn gedocumenteerd in een recent rapport van Human Rights Watch”;
en
- “Roept Azerbeidzjan op onverwijld alle resterende Armeense gevangenen, inclusief de gemelde burger gevangenen, vrij te laten, overeenkomstig artikel 8 van de staakt-het-vurenafkondiging van 9 november 2020 en de Conventies van Genève»
Bovendien roept de resolutie de federale regering op om samen met de regering van Azerbeidzjan en met verschillende internationale instellingen op te treden om de vrijlating van deze gevangenen te verzekeren.
Als deze resolutie in de plenaire vergadering wordt aangenomen, beklemtoont dit de inzet van het Belgische Parlement ten voordeel van mensenrechten en vrede in de Kaukasus en in Europa. Het zal aansluiten bij de steeds talrijkere stemmen die in Europa opgaan en hun verontwaardiging uiten over deze grootschalige gijzeling, evenals over de vele gruweldaden gepleegd door het regime van Ilham Aliyev van Azerbeidzjan, en die vragen dat er kordaat zou worden opgetreden om er een einde aan te stellen.
https://www.dekamer.be/kvvcr/index.cfm?language=nl