Brussel, 27.05.2021: - De Kamer van Vertegenwoordigers nam vandaag unaniem een resolutie aan die Azerbeidzjan oproept om «onverwijld alle overgebleven Armeense gevangenen vrij te laten, inclusief vermelde burgers, in overeenstemming met artikel 8 van de verklaring van het staakt-het- vuren van 9 november 2020 en de Conventies van Genève”. Het Parlement veroordeelde ook “in de sterkste bewoordingen de talrijke verslagen over mishandeling in gevangenschap".

Het parlement roept verder de federale regering op om "passende maatregelen te treffen ter ondersteuning van de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating door Azerbeidzjan en de veilige terugkeer van alle resterende Armeense gevangenen".

Volgens cijfers voorgelegd door het Europese Hof voor de Rechten van de Mens worden er in Azerbeidzjan nog steeds 188 krijgsgevangenen vastgehouden. Het staakt-het-vuren-akkoord van 9 november voorzag in de onmiddellijke en volledige uitwisseling van gevangenen. Azerbeidzjan liet zijn gevangenen echter niet vrij en arresteerde bovendien andere Armeense soldaten en burgers dagen na het einde van de gevechten. Armenië aan zijn kant heeft alle krijgsgevangenen vrijgelaten zodra de gevechten waren afgelopen.

We vernamen bovendien dat de Azerbeidzjaanse strijdkrachten op donderdag 28 mei 6 nieuwe Armeense soldaten hebben gearresteerd aan de grens tussen Armenië en Azerbeidzjan. Deze arrestatie volgt op recente invallen op Armeens grondgebied op verschillende punten aan de grens. De invallen worden constant herhaald.

Deze schermutselingen maken deel uit van een spanningsstrategie die Azerbeidzjan toepast ten opzichte van Armenië.

Het Belgisch Armeens Comité roept de regering op om het verzoek van het Parlement op te volgen en in te grijpen om een onmiddellijke vrijlating van alle Armeense gevangenen te bekomen.

Het Comité van de Armeniërs van België is het uitvoerend orgaan en de woordvoerder van de Gemeenschap van de Armeniërs van België.

Het Comité van de Armeniërs van België

Presscontact : Arminé Hareyan

+32 488 03 83 17

Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.